SPŠ, SOŠ a SOU

Gastronomie

GA

Základní informace

Kód oboru 65 - 41 - L / 01
Název oboru Gastronomie
Školní vzdělávací program Gastronomie
Délka a forma studia čtyřleté denní studium
Zakončení studia maturitní zkouška
Získané vzdělání střední vzdělání s maturitní zkouškou
Přijetí ke studiu informace o přijímacím řízení
Lékařská prohlídka ano
Na konci 3. ročníku lze získat výuční list na obor: Kuchař-číšník.

Charakteristika studijního oboru

  • Obor je vhodný pro chlapce a dívky a poskytuje úplné střední odborné vzdělání ukončené maturitní zkouškou s možností získání výučního listu v oboru Kuchař – číšník, a to ve 3. ročníku.
  • Žáci se naučí připravovat pokrmy klasické české kuchyně pro běžné a slavnostní příležitosti včetně jídel dietních. Dále typické pokrmy zahraničních kuchyní a pokrmy racionální výživy.
  • Orientují se v sortimentu zboží a využívají suroviny podle jejich upotřebitelnosti.
  • Získají přehled o strojním zařízení a technickém vybavení provozoven společného stravování a dovedou je prakticky využívat.
  • Jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem, naučí se základní techniky odbytu, expedici jídel a nápojů, obsluhují hosty technikou jednoduché i složité obsluhy. Ovládají techniky přípravy a dokončování jídel před hostem a s ní související činnosti včetně vyúčtování s hostem.
  • Naučí se základům vedení stravovacího provozu, sestavování jídelních a nápojových lístků, kalkulací cen výrobků a služeb, vedení podnikových písemností moderní administrativní technikou apod.
  • Od 3. ročníku se studium specializuje na zaměření kuchař – kuchařka, nebo číšník – servírka.
  • V průběhu studia jsou organizovány exkurze, barmanský kurz, sommeliérský kurz, baristický kurz.

Možnosti uplatnění

Uplatnění v praxi

  • Pracovník v odborné gastronomické činnosti – v stravovacích a ubytovacích zařízeních.
  • Ve vedoucích pozicích jako šéfkuchař nebo číšník – specialista, recepční hotelu, provozní pracovník, v manažerské činnosti.

Možnosti dalšího studia

  • Studium na vysoké škole nebo na vyšší odborné škole v oblasti gastronomie, hotelnictví a turismus nebo v ekonomických oborech.

Přijímací podmínky

  • Splněná povinná školní docházka.
  • Přijímací řízení včetně státních přijímacích zkoušek z českého jazyka a matematiky.
  • Zdravotní způsobilost.

Fotodokumentace

Kulinarstvi 004
Škola se zapojila do moderního vzdělávacího programu Kulinářské umění-seminář v Brně
Obory Gastro Vyuka 03
Stolničení a organizace obsluhy při hostinách-praktická výuka
Doppro 02
2017-Gastro Hradec Králové-naši žáci ukazovali své dovednosti před odbornou i laickou veřejností
Doppro 03
2017-Gastro Hradec Králové-naši žáci ukazovali své dovednosti 
Hotel02
Exkurze-mezinárodní pětihvězdičkový hotel InterContinental.
Obory Gastro Zkousky 001
Praktická maturitní zkouška
Obory Gastro Vyuka 01
Praktická výuka ve školní jidelně
Obory Gastro Vyuka 02
Stolničení a organizace obsluhy při hostinách-praktická výuka
Obory Gastro Zkousky 002
Praktická maturitní zkouška
Obory Gastro Stolniceni 01
Stolničení a organizace obsluhy při hostinách
Obory Gastro Stolniceni 02
Stolničení a organizace obsluhy při hostinách
Obory Gastro Zkousky 03
Praktická maturitní zkouška
Obory Gastro Veletrh 01
Veletrh zdravého životního stylu 2017
Obory Gastro Veletrh 02
Veletrh zdravého životního stylu 2017
Gastro Brno2016
Máme zlato na prestižní soutěži Gastro Junior 2016 v Brně 

Spolupracujeme

  • Goldware
  • Ammann
  • Halla
  • Progrestech
  • Eko Simko
  • Mesa parts
  • KBA-Grafitec
  • Rubena
  • Skoda
  • Dlnk
  • Farmet
  • Atas
  • FG Forrest
  • Houfek
  • Wikov
    • Nabídka služeb

    • Aktuality webu

    • Fakturační údaje

      Střední průmyslová škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště, Nové Město nad Metují, Školní 1371

      Školní 1371

      549 01 Nové Město nad Metují

      IČ:   144 50 453

      Č. ú.: 26035551/0100 - Komerční banka

    Při poskytování informací nám pomáhají soubory cookie. Využíváním informací s jejich používáním souhlasíte. Informace